italialainen Pyhimys ja nimen on antanut edellinen omistaja. No, ryhdyinpä vähän kaivelemaan Googlella taustoja.
Ja koska blogissa tulee ensimmäinen tuhat postausta täyteen, saa tämä pitkään muhinut postaus ottaa paikan.
Juhlan kunniaksi, olkaa hyvä - tuhannes postaus tähän blogiin -
Philomena - tarina nimen takana:
Nimi Philomena koostuu kahdesta sanasta: filia ja luminis, valon tytär. Ei hassumpi nimi ollenkaan.
Myös Filomena-versio on käytössä.
Ja siis pyhimys, Pyhä Philomena. Nyt en ole varma, onko nimi peräisin Tetiltä, koska veneen nimi on ollut joskus myös Avventura - seikkailu. Sellainen löytyi ainakin edellisestä pelastusrenkaasta auringon polttamana.
Tunturisuden pyhimys-sivu kertoo seuraavaa:
Taustaa
13-vuotiaana surmattuihin neitsytmarttyyreihin kuuluu myös Filomena. Pyhän Filomenan suosio jatkuu tänäkin päivänä suurena. Tuhannet häntä muistavat, ajattelevat ja ihailevat pyhiinvaeltajat eri puolilta maailmaa saapuvat vuosittain kirkkoon, Mugnano del Cardinaleen, eteläisen Italian pieneen kaupunkiin, jossa hänen pyhäinjäännöksensä ovat.Tarina
Pyhä Philomena eli Filomena - (291 - 304) - Kreikassa syntynyt neitsytmarttyyri, jonka jäännökset löydettiin vuonna 1802 Priscillan katakombeista. Filomena oli kreikkalainen prinsessa, joka sai surmansa keisari Diocletianuksen vainoissa. Hänen nimensä alkumuoto on Filumena - "Valon tytär".13-vuotiaana Filomena vihkiytyi syvän kristillisesti elämään neitsyenä koko elämänsä ajan. Näihin aikoihin keisari Diocletianus uhkasi julistaa sodan Filomenan isälle. Silloin isä otti mukaansa koko perheensä, ja lähti sovittelumatkalle keisarin luokse, jotta tämä luopuisi sotaisista hankkeistaan. Silloin irstas keisari, nähdessään Filomenan pyörryttävän kauneuden, iski silmänsä tähän nuoreen tyttöön ja rakastui toivottomasti ja pyysi Filomenaa vaimokseen.
Luonnollisesti Filomena kieltäytyi tästä häpeämättömästä ajatuksestakin, ja silloin läpimädäntynyt keisari alkoi eri tavoin julmasti kiduttaa Filomenaa. Ensiksi Filomenaa ruoskittiin, mutta enkelit paransivat hänet tästä syntyneistä haavoista. Seuraavaksi Filomena upotettiin painojen (ankkurit) kanssa jokeen, mutta enkelit leikkasivat köydet poikki ja pelastivat taas Filomenan. Seuraavaksi keisarin sotilaat alkoivat ampua Filomenaa nuolilla. Enkelten avulla kävi niin, että ensimmäisten nuolten aikaansaamat haavat paranivat. Lopulta ammutut nuolet kääntyivät ilmassa takaisin, ja surmasivat ampujiaan. Kuusi ampujaa sai surmansa ja lopuista, jotka näkivät tämän ihmeen, tuli Jumalan kunniaa ylistäviä kristittyjä! Lopulta keisari järjesti mestauksen - perjantaina kello kolme iltapäivällä, samaan aikaan, kuin Jeesus oli kuollut - ja näin Filomena kuoli neitsytmarttyyrina. Hänen kuolemansa symboleina ovat kaksi ankkuria, kolme nuolta, palmu ja muratinlehti.
Pyhimykseksi julistaminen
Ilmeisesti paavi Gregory XVI julisti Filomenan pyhimykseksi vuonna 1837. Vuodesta 1837 aina vuoteen 1961 saakka Filomena esiintyi katolisen kirkon liturgisissa kalentereissa ja häntä juhlittiin vuosittain 11.8. 1960-luvulla tehdyissä tutkimuksissa selvitettiin, että Filomenaa ei ilmeisesti kanonisoitukaan täysin muotoseikkojen mukaisesti, mutta kanonisoinnin puute ei merkitse sitä, etteikö hän olisi pyhimys - yksi nuorimmista kautta aikain. Vuonna 1961 Pyhä Philomena poistettiin liturgisesta kalenterista, mutta se ei suinkaan hänen suosiotaan vähentänyt, päinvastoin. Filomenan tunnukset ovat ankkuri, nuolet, kruunu ja lilja.Sylivauvojen, pikkulasten, lasten, nuorten - sekä lapsensa menettäneiden, hedelmättömyydestä kärsivien, pappien, vankien - sekä toivottomien, kadotettujen, köyhien, orpojen ja neitsyiden suojeluspyhimys.
(Lähde: http://www.tunturisusi.com/pyhimykset/ noudettu 27.3.2017)
Kirkko ja kaupunki-lehti on antanut seuraavan ohjeen kesän viettoon 31.7.2015 ilmestyneessä artikkelissa. Kun haussa on leppoisa olo, seuraavat pyhimykset voi kutsua apuun:
Haussa
leppoisa olo:
Jos lomat on
jo lusittu, mutta olotila on silti perin nuupahtanut, voi tilanteessa kääntyä
asiaan perehtyneiden pyhimysten puoleen. Pyhän Philomenan ja Äiti
Marian tiedetään auttaneen ennenkin hengen väsymykseen ja toisaalta
fyysistä reippautta, jopa sankarillisiin mittasuhteisiin asti, edustaa Pyhä
Yrjö. Täysin toivottomissa tapauksissa suositellaan Juudas Taddeusta. (Kirkko
ja Kauupunki 31.07.2015;Sari Saaristo)
Muuta
1833 napolilainen Nunna sisar Maria sai rukoillessaan vahvan uskonnollisen kokemuksen, jossaPhilomena puhui hänelle. Armollinen ja lempeä ääni, joka puhui hänelle Philomenan patsaan suunnasta, kertoi taivaaseen astumisen tapahtuneen elokuun kymmenentenä, vaikka pyhäinjäännökset löytänyt pappi oli ehdottomasti päättänyt, että kääntymyksen oli tapahduttava viidentenä päivänä hiljaisesti hänen omassa talossaan. Myöhemmin, ollessaan yksin kammiossaan, sisar Maria kuuli taas Philomenan puhuvan, kertoen tällä kertaa tarinansa. Philomenan pidempi tarina löytyy mm osoitteesta (englanniksi).
http://www.philomena.org/patroness.asp (Philomenalle omistettu sivusto)
Historiallisesta perspektiivistä on merkittävää, että kaksi toisilleen tuntematonta tahoa vahvistaa tarinan (pappi, toinen historioitsija). Historialliset faktat ovat seuraavat:
1) kolmannella vuosisadalla Rooman keisarien tiedetään surmanneen kristittyjä käyttämällä nuolia, esim. St. Sebastian;
2) kolmannella vuosisadalla Rooman keisari oli myös tunnettu tavastaan tappaa kristittyjä sitomalla ankkuri kaulaan ja heittämällä veteen;
3) Viittaus "Lumena" - annettu nimi hänen syntyessään, "Valo" - ja sitten Baptismissa "Fi Lumena", "Tytär Valon" saattaa selittää haudassa löytyneiden laattojen järjestyksellä "Lumena" ensimmäinen etunimi, oli ensimmäinen laatta.
2) kolmannella vuosisadalla Rooman keisari oli myös tunnettu tavastaan tappaa kristittyjä sitomalla ankkuri kaulaan ja heittämällä veteen;
3) Viittaus "Lumena" - annettu nimi hänen syntyessään, "Valo" - ja sitten Baptismissa "Fi Lumena", "Tytär Valon" saattaa selittää haudassa löytyneiden laattojen järjestyksellä "Lumena" ensimmäinen etunimi, oli ensimmäinen laatta.
Faktoja ja arkeologiaa
Philomenasta ennen jäännösten löytymistä Priscillan katakombeista tiedetään varsin vähän, laajasta tutkimuksesta huolimatta. Philomenan hauta löydettiin 24. toukokuuta 1802. Työntekijät olivat juuri palaamassa aiemmin alkaneille kaivauksille Pyhän Priscillan katakombeissa, kun he löysivät tiiliskiven palan. Seuraavana päivänä kivet osoittautuivat kolmeksi hautakiveksi. Kivissä oli luettavissa seuraavat tekstit (kts yllä). Kivi yksi - LUMENA; kivi kaksi - PAXTE; kivi kolme - CUM FI. Yhdistettynä teksissä luki "PAX TECUM FILUMENA." Samana päivänä pyhäinjäännökset nimettiin "FILOMENAKSI". Jäännösten joukossa oli myös martyyriyden symboleita; Ankkuri, ylöspäin osoittava nuoli, palmu, palmun alla toinen ankkuri, ylöspäin osoittava jousi, alaspäin osoittava nuoli ja lilja. Symbolien merkitystä pidetään yleisesti uskon ja toivon merkkeinä. Philomenan legendassa on tähän yhtymäkohtia, Philomenan hukuttaminen ankkuri kaulassa. Kivien löytämisen yhteydessä löytyi myös luita, jotka tutkimuksen jälkeen todettiin kuuluneen noin 13-15 vuotiaalle tytölle. Pää oli pieni ja murskautunut, mutta pääosin luut olivat ehjiä. Lisäksi löytyi mustahkoja lasinsirpaleita, jotka tulkittiin pullon palasiksi. Ajan tavan mukaan martyyrina kuolleiden veri kerättiin pulloon. Veri poistettiin huolellisesti palasista ja sijoitettiin kristalliuurnaan. Heti kun nämä pienet verihiukkaset joutuivat aurinkoon, ne loistivat kuin kiillotettu kulta tai hopea tai loistivat kuin timantit ja jalokivet, tai häikäisivät jälleen kaikissa sateenkaaren väreissä. Läsnäolijoiden joukossa oli myös oppineita henkilöitä, tämä sai kirkon arvohenkilöt vakuuttuneeksi, että uusi siunattu tähti oli syttynyt. Ilmiön sanotaan jatkuneen nykypäiviin. Reliikit sijoitettiin kolmeksi vuodeksi pyhään kammioon.
Elokuun 10. päivä 1805 Philomenan jäänteet siirrettiin Roomasta Mugnano del Cardinaleen, Avellinoon, Napolin lähelle. Pyhäinjäänteiden siirtoon Roomasta liittyy kirkon sisäisiä valtaristiriitoja - tunnettujen puhäinjäännösten paras paikka on Vatikaanissa - ja kovan kuumeen parantanut ihme. Tästä parantunut pappi vakuuttui, että Filomena halusi päästä Muganoon. Muganossa vastaanotto oli juhlallinen ja harras (uskoisin ainakin). Muganossa tapahtui ihmeitä 30 vuoden ajan, ja 1835, Pauline Jaricot, sairastuttuaan vakavasti, pyysi paavia julistamaan Philomenan pyhimykseksi, jos kokisi ihmeparantumisen. Näin tapahtui ja vuosi parantumisen jälkeen paavi julisti Philomenan pyhimykseksi 30. tammikuuta 1837.
Vapaasti suomennettu ja lyhennetty sivulta
http://www.philomena.org/patroness.asp
ja lisätietoja löytyy myös
http://philomena.us/
Biography Provided By: Santuario Santa Filomena
Philomenan kuvia netistä pöllittynä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti