tiistai 29. joulukuuta 2009

Pakkanen pani, lunta tuiskutti – kaamoksen selkä taittuu

Tämä on nyt sitten online täältä Pursikselta. Kirjoitan tätä siis Turun Pursiseuran vartiokopissa, koska minulle siunaantui vartiovuoro näin vielä joulun alle (23.12.). Veneen telakointi sisältää kaksi iltavartiota Pursiseuran rannassa, yksi syystalvesta ja toinen kevättalvella. Sama riesa sisältyy myös laituripaikkaan, paitsi kesällä selviää yhdellä yöväijyllä. Online-päivitys jäi kuitenkin kovin lyhyeksi, kun läppärissä ei ollutkaan virtaa akussa. Joten kotistudio, olkaa hyvä.


Aika rauhallista siellä väijyssä oli. Otin pari yöväijykuvaa, vahdin ettei veneille tehdä ilkivaltaa tai peräti varasteta ja tietenkin, ettei kukaan varasta merta. Sehän olisi jo aivan katastrofi - Merivartija-asia (vrt. poliisiasia). Toisaalta, eikö se ole merivartijoiden tehtävä vahtia, ettei merta varasteta. 


Kuten kuvastakin näkyy, olemme vaihteeksi saaneet Turkuunkin valkoisen joulun eli vähän lunta jouluksi muutaman vuoden tauon jälkeen. Tänä vuonna satoi ensilumi Turkuun 11.12. ja Porin seudulle pari päivää aiemmin (Porissa työkomennuksella). Siirtykääme siis sääkatsaukseen. Sää on ollut viimeisten viikkojen aikana ensin kylmää kunnolla, -12 ... -15 C. Porissa meren äärellä pikku tuulessa tuntui ihan oikeasti jo kylmältä, hyvä kun ei nenä jäätynyt - ei kylläkään punoittanut pakkasessa. Sauna olikin ahkerassa käytössä. Sen verran vähän sitä lunta kuitenkin tuli, ettei kunnolla päässyt hiihtämään, paitsi lapset pääsivät laskettelemaan Hirvensaloon tykkilumelle. Joulun jälkeen sää muuttui leudommaksi; sadetta ja lämpö pari astetta plussan puolella. Hetken näytti jo siltä, että lumet sulaa puli puli, vaan eipä sulanutkaan, vaan tuiskutti lisää taivaan täydeltä lunta, takapihan pöydältä mitattuna 12-17 cm ja siitäkin on jo pari tuntia aikaa. Eikä mitään kevyttä puuteria vaan kunnon nuoskalunta. Täällä onkin saatu nauttia oikein perinteisistä loskakeleistä eikä mistään lumitalvesta, toisin kuin jossain Karibialla.


SailingCantare - hyi fan, että onkin ällöttävän kuuman näköistä ja ainoastaan svenssonit voi olla noin Hannu Hanhia.

Sitten tähtitaivaan ilmiöihin. Pakkasella saamme nauttia hyvistä tähtitaivaista. Erityisen hyvin tämän ilmiön huomaa yöllä. Elämme niitä aikoja (siis vaikeita aikoja, ystävä hyvä) vuodesta, jolloin saamme nauttia pitkistä öistä ja lyhyistä päivistä - siis kaamoksesta. Onneksi kaamosaikakin on rajallinen ja päivän lyheneminen loppuu aikanaan talvipäivän seisaukseen, jota juhlitaan vähän ennen Joulua eli 21.12.(huom. numeropalindromi). Siitä alkaakin sitten päivän piteneminen eli kuljemme taas kohti kesää. Mielestäni tämä juhlistamisen arvoinen asia on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Kyllä sen kunniaksi nyt voisi pienet napanterit ainakin ottaa.


Purjehdus on kokovuotinen harrastus, vaikka purjehduskautta itsessään kestääkin näillä vesillä vain hyvällä tahdollakin nelisen kuukautta ja oiken kovin yrittämällä voi veneillä kuusi kuukautta. Näitäkin talvia on nähty, ettei Airisto jäädy talvella kunnolla ollenkaan, viimeksi vissiin kolmisen vuotta sitten. Ja siitä vuosi pari vielä taaksepäin, kun oli avattu jäätie Turusta Kongoon (lue: Affenanmaalle). Ja ennen lapsuudessa totta kai kahlattiin Ramppiin talvisaunareissulle metrisessä hangessa. Tiedä sitten, onko tämä nyt sitä kasvishuoneilmiötä. Siitä kokovuotisuudesta piti kuitenkin puhua, eikä mitään sää-smalltalkkia. Nyt on nimittäin niin, että purjehduskauden pohjustus alkaa viimeistään venenäyttelystä keväällä. Silloin alkaa olla viimeiset hetket käsillä tehdä tulevan kesän hankintoja ja esim purjeiden kohdalla voi käydä niinkin, että venenäyttelyssä tilatuilla purjeilla seilataankin vasta syksyn tuulissa. Kevät on venealalla kiihkein sesonki, joten tärkeimmät rempat ja hankinnat kannattaisi tehdä jo syksyllä. Kiireeksi pistää, kun ensin maksimoi veneilykauden pitkälle syksyyn, niin sitten pitäisikin saman tien vene telakoiden ja uutta purjetta tai konetta tai sisäremppaa tai uutta pentteriä tilamaan ja laittamaan. Omatoimiselle veneilijälle tuleekin siinä vaiheessa mietittäväksi, mistä lämmin halli veneelle vai tehdäänkö työt kenttäolosuhteissa pressun alla roikan valossa. Kalliitakin ne tuppaa olemaan ne lämpimät tallipaikat veneelle ja siltikin kortilla niin, ettei meinaa löytää kissojen ja koirien kanssakaan. Jos tähdätään Vapuksi vesille, niin tahtihan vaan kiihtyy venenäyttelystä eteenpäin. Ja siinä on vasta huolto ja ylläpitotyöt. Talven pitkät illat saa vallan hyvin kulumaan pläräämällä kaiken maailman purjehdusoppaita ja lukemalla alan kirjallisuutta, siis purjehdusmatkakertomuksia. Kaiken maailman satama- ym tärkeän tiedon siirtäminen merikartoille on myös talven työtä, samalla kun suunnitellaan tulevan kesän purjehduksia. Ihannetilanteessa tietenkin tuleva kesä reititettäisiin talven aikana niin, että olisi varasuunnitelmat valmiina ja netistä printattuna valmiiksi tiedot tulevista satamista. Nähtäväksi jää, päästääkö siihen ennen kuin eläkkeelle. Eläkeiän nousua odotellessa ainoa järkevä vaihtoehto on pitää heti ja samantien sapattivapaa ja käydä kaikissa niissä paikoissa, missä on aina haaveillutkin käyvänsä. Jos joskus pääsee laillisesti eläkkeelle on niin raihnainen, että vähäiset eläkerahat tuskin riittävät mihinkään laajamittaiseen venematkailuun, vaikka kuntoa vielä olisikin. Taidankin heti alkaa tutkia Välimeren karttoja tai lähtiskö sittenkin länteen päin.

2009 tilastot:
445,4 mpk (2008: 1087,3 mpk), alle puolet viime kesään verraten, 641,9 mpk vähemmän
koneella 52 h 30’ ja 244,71 mpk, polttoainetta kului: 51,01 ltr, tankattu 2 kertaa
(2008: koneella 134 h 15’ ja 656,2 mpk, kulutus 134,1 ltr, neljä tankkausta),
Ajettu koneella 80 h vähemmän, 422,5 mpk ja löpöä kulutettu 83,1 ltr vähempi.
1,03 ltr/h; (2008: 1,01 ltr/h)
0,21 ltr/mpk; (2008: 0,20 ltr/mpk)
62 min/ltr; (2008: 1 h 5 min/ltr)
4,80 mpk/ltr; (2008: 4,89 mpk/ltr)

Kauden pituus 154 vrk, veneessä 13 yötä, yhtä mittaa 5 yötä
(2008: 184 vrk, 49 yötä, 23 yötä). Heinä-elokuussa tehty 16 päivän Tour du Europe verotti tehokkaasti veneessä yöpymisiä.

Käyty 11 kpl eri satamassa ja laiturissa - tosin Krampissa käytiin viisi kertaa.

Lasku 22.05.2009 – loki 11895,7 (2008: 26.4.2008/10717,7)
Nosto 23.10.2009 – loki 12332,8 (2008: 27.10.2008/11804,4)
Lokilukema vuoden lopussa 12094,0
Erotus 238,8

66 postausta blogiin (2008:105), 39 vähemmän verrattuna vuoteen 2008.

Telakalla Ruissalo

2 kommenttia:

  1. Se nyt vaan on niin, että Hillo-Omena pistetään lihoiksi ja muutetaan Gardalle pizzakuskeiksi. Katsellaan sitten sellainen mukava paatti, jota voimme Välimeren purjehduksillemme vuokrata. Ei ole telakointi-, varustelu-, huolto- yms. murheita... senkun tehdään talvi-illat purjehdussuunnitelmia ja luetaan mukavaa kirjallisuutta.

    Sitten vielä tuosta talvipäivänseisauksesta... mitenkäs kun tuon auringon sanotaan olevan pesässään 3 päivää (=päivät yhtä pitkiä)vrt. http://groups.google.com/group/sfnet.keskustelu.ymparisto/browse_thread/thread/7670c03a4946f6eb
    ...myös tällainen kolmen päivän pesäpäiviä tukeva teksti löytyy:"Tuomaanpäivän ajankohta ei ole sattumaa, vaan talvipäivänseisaus on myös samana päivänä. Tästä vuoden pimeimmästä päivästä katsottiin alkavaksi myös pesäpäivät, jotka päättyivät jouluna auringon syntyessä uudelleen. Tätä uudelleensyntymän päivää on pidetty myös useiden jumalien syntymäpäivänä." (http://blog.kansanperinne.net/2009/12/tuomaanpaiva-talvipaivanseisaus-joulu.html)

    Näitä pohdiskelee työperäisestä ketutuksesta kärsivä Varustamon edustaja

    VastaaPoista
  2. No, koska sitten pidetään sitä pesä-päivää ? Muonitus ja juomitus kuntoon ja pesimään peiton alle.

    VastaaPoista